top of page

CONTACTA

AQUAFONIA PER A TOTES LES OCASIONS

SECTOR EDUCATIU

ÀMBIT ARTÍSTIC

COMMUNITY MUSIC

Tallers i audicions dirigits a educació infantil, primària, secundària, escoles de música...

Concerts familiars per a tots els públics. Una audició molt visual pensada per a teatres, auditoris, centres cívics, ateneus populars...

Tallers i audicions per als més petits realitzats en espais públics, tals com: piscines, places, fires, amenitzacions...

Ancla 1

SECTOR EDUCATIU

TALLER

Apropem Aquafonia al teu centre educatiu. Una experiència visual, musical i pedagògica per a totes les etapes educatives. 

PROGRAMACIÓ

L’objectiu principal que vertebra aquest projecte és descobrir sons que nodreixin la imaginació acústica i que incideixin en les emocions

EXPERIÈNCIES PRÈVIES

TESTIMONIS

En aquest apartat compartim amb els lectors el feed-back dels talleristes i oients aquafònics

Ancla 2

TALLER, descripció de l'activitat

Com sona l'aigua? Què sona com l'aigua? Es pot fer música amb aigua? quina música es pot fer amb aigua?

Des d'Aquafonia contestem a totes aquestes preguntes i a moltes d'altres amb l'objectiu principal d'experimentar personalment les diferents possibilitats -musicals i didàctiques- que ofereix el fet d'integrar els sons de l'aigua a les propostes pedagògiques i musicals. 

A través de la percussió corporal ens endinsem en l'acústica variada i infinita de l'aigua. Descobrim instruments -com ara l'udu-, que de ben segur estimularan la nostra imaginació auditiva. Amb els quotidiòfons afonats interpretem música aleatòria, el compositor i director de la qual són les bombolles de sabó. A més, amb les botelles afinades explorem noves propostes creatives per treballar diferents melodies, ritmes i harmonies. 

A més, l'audició aquafònica permet donar valor artístic a tots els recursos presentats durant el taller. Aquesta audició té una gran flexibilitat quant a format i a repertori, amb la intenció de poder ser adequada a tots els nivells educatius, des de llar d'infants fins a secundària, passant per tots els cicles de la primària. El repertori va de la música càlssica als ritmes més moderns, sense oblidar-nos de les músiques tradicionals d'arreu (Turquia, Itàlia, Líban, Brasil, França...).

TALLER-AUDICIÓ, programació pedagògica

Ancla 3

L'objectiu principal d'aquest projecte és descobrir sons que nodreixin la imaginació acústica i que incideixin en les emocions per donar-los un valor artístic. Per això, comptem amb l’art més efímer (la música), amb l’element més universal (l’aigua) i amb la infància. Una combinació bella, pura i infinita.

 

Precisament per aquesta diversitat de possibilitats, s’han dissenyat els objectius següents per al taller-audició, de caràcter més concret:

 

  • Descobrir les possibilitats d'instruments habituals a l’aula de música (com la petita percussió) i d'elements fonamentals de la nostra vida (com l’aigua), més enllà de les pràctiques i usos tradicionals.

  • Incentivar l’interès pels instruments de petita percussió, concretament pels instruments de làmines, triangles, esquellots, etc.

  • Estimular el gust per l’escolta de nous sons i integrar aquest efecte amb la pràctica vocal i instrumental.

  • Generar sons pel plaer auditiu, lúdic i creatiu de la pròpia creació i donar-los un valor artístic integrant-los dins un acte musical (p.e. llegir un “quadre d’aigua”).

  • Imaginar i recrear diferents sons relacionats amb l'aigua i pertanyents al nostre paisatge sonor amb el cos o amb quotidiòfons.

 

Dividim els continguts a treballar en aquest projecte en quatre apartats:

 

  • Percussió corporal

Desenvoluparem aquesta disciplina tot buscant nous sons que ens recordin l’aigua. Donem valor a la percussió corporal i la tenim present durant tot el procés d’Ensenyament-Aprenentatge.

 

  • Instruments “aquafònics”

La música és un art compartida per tota la humanitat, que es materialitza de forma diferent en cada subjecte. Ens proposem enriquir i satisfer la curiositat dels participants i oferir-los nous instruments que estimulin la seva imaginació i que els permetin veure l’horitzó acústic una mica més lluny dels límits habituals.  Un instrument que il·lustra aquests nous horitzons és l’udu, un gerro de ceràmica amb un forat lateral. En determinades cultures, és molt freqüent introduir aigua dins l'udu i percudir-lo amb les dues mans: una a les parets del gerro, i l’altra, picant ràpidament al forat per tal d’aconseguir un so greu.

 

  • Música experimental

Els instruments de petita percussió són idelas per treballar la descoberta de nous sons relacionats amb l'aigua. Per exemple, tan sols introduint-los una mica d'aigua dins podem transformar el seu so estàndard i també podem obtenir glissandos.

  • Quotidiòfons aquàtics

Els instruments quotidiòfons permeten il·lustrar la idea que la intenció és el que genera l'art. Una cullera colpejant un got d’aigua amb intenció artística pot generar música, mentre que un violí fregat amb l'arquet sense cap criteri tan sols grinyola. Per això, explotar les possibilitats acústiques d'afonar a l'aigua objectes habituals com pilotes, bols, palles, etc. permet fer emergir noves visions del fet de "fer música" i, per consegüent, "fer art".

 

La metodologia emprada  per realitzar el taller és dirigida, però activa. És a dir: es proposen activitats de diferents índoles (metodologia dirigida) però sempre dinàmiques i obertes a l’espontaneïtat del moment (metodologia activa). La participació, creativitat i imaginació dels alumnes són elements imprescindibles perquè les dinàmiques proposades puguin desenvolupar-se amb èxit. Per això, es fomenta la creació d'un ambient càlid, inclusiu i emocionant per a tots els participants.

Ancla 4

TALLER-AUDICIÓ, galeria fotogràfica d'experiències prèvies

A continuació presentem un recull de fotografies que mostren diferents instants del taller i de l'audició aquafònica en els àmbits educatius compresos entre els 0 i els 18 anys.             

 

(clica a les fotografies per veure'n la descripció)

TALLER-AUDICIÓ, recull de diferents testimonis

Ancla 5

Recollim els dibuixos dels alumnes d'educació infantil de l'escola Joc de la Bola de Lleida a mode de crònica visual del taller i audició Aquafònic fets en aquest centre.

Un cop acabats els tallers i les audicions, des d'Aquafonia sempre recollim les respostes a la pregunta següent:

Creus que realment has fet música amb aigua? Per què? 

 

La resposta sempre és afirmativa i els motius varien en els diferents nivells educatius. A continuació recollim les respostes en relació a aquesta pregunta d’alguns dels infants que han participat en els tallers i audicions. 

“¡Sí, porque el agua hacía sonido y era como una canción!” 10 anys

“Sí perquè vam jugar amb instruments amb aigua” 9 anys

“Sí, porque los instrumentos se usaban con el agua y sonaban muy bien” 8 anys

“Sí perquè l’udu és com un tambor que fa ritmes” 12 anys

“Pau, Pau, ploro; però és d’emoció” 4 anys 

Ancla 6

ÀMBIT ARTÍSTIC

CONCERT FAMILIAR

El concert aquafònic és una audició pensada per al públic familiar i infantil, dissenyat per a totes les edats.

REPERTORI

El repertori interpretat va de la música clàssica a la música moderna, i es recullen, també, músiques de diferentes cultures i indrets. 

ESPECIFICACIONS TÈCNIQUES

Contacta amb nosaltres per conèixer les especificacions tècniques concretes i el rider tècnic.

EXPERIÈNCIES PRÈVIES

ÀMBIT ARTÍSTIC, descripció de l'activitat

Ancla 7

El concert aquafònic és una audició pensada per al públic familiar i de totes les edats, adaptable a grups d'àmbits i característiques diferents.

L'instrument principal d'aquest concert són les botelles afinades. Alhora, també es presenten un conjunt d'instruments (piano, instrument de "percussió aquàtica", l'udu, el tub il·luminat, etc.), a través dels quals la música i l'aigua conflueixen de maneres diferents. Els colors, la il·luminació, els efectes visuals i la interacció amb el públic completen i arrodoneixen les dinàmiques d'aquest espectacle participatiu i suggerent pel que fa a l'estimulació dels sentits, tant per als petits, com per als més grans.

CONCERT FAMILIAR, repertori

Ancla 8

A continuació reproduïm un exemple de repertori o track-list d'un Concert Aquafònic Estàndard:

Cançó popular turca

Carnaval dels animals: Fòssils, Camille Saint-Saëns

Curumim, C. Camargo Mariano, Brasil

Séduction, René Aubry, França

Preludi i Fuga en Do menor BWV 847, J. S. Bach

Dog River, Rabih Abouh-Khalil, Liban

Papageno, Die Zauberflöte, W. A. Mozart

Korobeiniki, tradicional russa

Tarantella Napolitana, tradicional italiana

Dansa del Sabre, A. Katchaturian

Spain, C. Corea, Estats Units

Roger, Pau Elias

Amanida Catalana, A. Miralpeix, Catalunya

ENLLAÇ A UNA MOSTRA
DE LES MÚSIQUES AQUAFÒNIQUES

ÀMBIT ARTÍSTIC, recull fotogràfic

Ancla 9
Rider

ÀMBIT ARTÍSTIC, especificaciones tècniques

Les especificacions tècniques depenen de l'espai i el format de l'espectacle. Poseu-vos en contacte amb nosaltres per tal que us enviem el rider tècnic específic d'acord amb els vostres interessos.

COMMUNITY MUSIC

Ancla 10

Gràcies a la versatilitat del projecte, les propostes aquafòniques tambe es poden dur a terme en entorns de lleure i oci, com ara: piscines i bibliopiscines d'estiu, places i carrers, amenitzacions d'esdeveniments i festes, etc.

Aquesta modalitat del projecte aquafònic facilita una experiència musical lúdica, creativa i refrescant de la qual tots els assistents són partícips de manera activa.

PÀGINES AMIGUES

MOLTES GRÀCIES! SENSE TOTS VOSALTRES RES D'AIXÒ SERIA POSSIBLE

Ancla 11
PHOTO-2018-10-27-22-00-47.jpg
logo-capafons.png
IuqaUyhW_400x400.jpg
Captura-de-pantalla-2016-07-12-a-les-10.

HARMONY GAMES, Oriol Ferré

L'Oriol Ferré és l'ideòleg d'Harmony Games, una col·lecció de materials didàctics, versàtils, creatius per a petits i no tan petits. La seva implicació i les seves idees i consells pel que fa al projecte Aquafònic sempre són encertats i enriquidors.

CENTRE D'ART LA PANERA i miniPanera

​És un plaer col·laborar amb el museu d'art contemporani La Panera, de Lleida amb la instal·lació sonora "Sons d'Aigua" a l'espai de la minipanera (servei educatiu del museu); tallers i concert de nadal el matí del 22 de desembre del 2018 i d'altres col·laboracions...

JOAN CAPAFONS, Partitures de l'arc de Sant Martí!

PHOTO-2018-03-09-13-15-22.jpg
PHOTO-2018-03-09-13-15-23.jpg
PHOTO-2018-03-09-13-15-20.jpg
PHOTO-2018-03-09-13-15-22 2.jpg

​És un plaer col·laborar amb el magnífic llibre del psicóleg i musicoterapeuta Joan Capafons en la instal·lació sonora Sons d'Aigua al museu d'art contemporani La Panera de Lleida... Gràcies Joan per nodrir la instal·lació amb el teu magnífic llibre! 

260620182021094.jpg
PHOTO-2018-03-09-13-15-10.jpg

FIRA DE LA MÚSICA I L'EDUCACIÓ

La TARAL·LA (Fira de Recursos Pedagògics Musicals) és una plataforma que fomenta la recerca i la difusió en l’àmbit de l’educació, amb l’objectiu d’actualitzar i millorar la qualitat de l’ensenyament a través de la música i comparteixo espai sonor amb 

 

FIRA DE RECURSOS PEDAGÒGICS MUSICALS

La FIREPEMU (Fira de Recursos Pedagògics Musicals) és una plataforma que fomenta la recerca i la difusió en l’àmbit de l’educació, amb l’objectiu d’actualitzar i millorar la qualitat de l’ensenyament a través de la música, on he tingut el plaer de participari en les passades edicions.

EDUCACIÓ A L'ABAST

Ens fa molta il·lusió poder anunciar que Aquafonia forma part del catàleg d'activitats proposades per la Paeria i adreçades a tots els centres educatius de la comarca de Lleida. Vegeu el catàleg de propostes pedagògiques innovadores i d'Educació a l'Abast tot clicant a l'enllaç de la dreta de la capçalera.

ESCOLA JOC DE LA BOLA

El curs passat, 2016/2017 vàrem realitzar un concert aquafònic per als 150 alumnes d'educació infantil (P3, P4 i P5) d'aquest centre. Va ser un plaer compartir el projecte amb els alumnes i professors del centre. 

Em complau poder anunciar, que aquest any en motiu de la festivitat de Santa Cecília, Aquafonia tornarà a aquest centre per oferir un concert per als alumnes de primària.

SONOGRAMA, educa-Sonograma

Sonograma Magazine és una revista de pensament musical i difusió cultural en línia en V.O., d’accés obert. Sonograma Magazine aposta per la qualitat del contingut. Des d'Aquafonia, vam contribuir a l'apartat Educa-Sonograma, a càrrec de l'Oriol Ferré, amb un article divulgatiu sobre el nostre projecte.

 

 

"Davant d’una concepció de l’aigua com a fil conductor i multidisciplinari, en aquest article situem el focus de la nostra atenció en l’exploració de les possibilitats infinites del binomi Música-Aigua a través del projecte que estem desenvolupant en l’actualitat i que duu el nom d’Aquafonia."

SKT EVENTS

SKT EVENTS és una empresa que proporciona la producció tècnica de tot tipus d'esdeveniments sempre de forma excel·lent quant a tracte, servei, materials, idees i, per sobre de tot, amb una gran qualitat humana. 

Gràcies a aquesta empresa i, especialment, al Marc Espinosa i a l'Oriol Farré, vam poder dissenyar i construir el nou botellofon (una estructura de més de 4m2 que suporta 52 botelles). És un plaer sentir-te acompanyat a l'hora de perseguir els teus somnis. Gràcies per voler treballar amb Aquafonia!

bottom of page